Joga za starije

Ako ste sada odlučilio da vežbate jogu, znajte da nije kasno. Tačnije nikada nije kasno jer na časovima joge sve tehnike prilagodljive su čoveku prema njegovom dobu i specifičnim potrebama.

Naučne studije su pokazale da osobe koje su počele praktikovati jogu u kasnijim godinama, znatno usporile proces starenja i osećaju se bolje nego ranije.

Joga čas za starije podrazumeva pavanmuktasana 1, 2 i 3seriju vežbi koje su namenjene ( pavanmuktasana 1 ) opuštanju zglobova tela kao i eliminisanju energetskih blokova u zglobovima i spoljašnjim ekstremitetima . Odlična je za osobe sa reumatizmom, artritisom, visokim krvnim pritiskom ili nekim drugim problemima srca kod kojih se ne preporučuje naporno vežbanje. Druga serija vežbi ( pavanmuktasana 2 ) je namenjena eliminisanju energetskih blokada u abdominalnom delu i uopšteno jača probavni , digestivni sastav. Treća serija vežbi ( pavanmuktasana 3 ) je namenjena poboljšanju toka energije u telu. Ove asane takođe eliminišu energetske blokove u kičmi, aktiviraju pluća i srce i poboljšavaju endokrine funkcije.

Nakon asana sledi deo časa u kojem se praktikuju pranajame ili vežbe svesnog disanja.

Treći deo časa je namenjen relaksaciji, praksi joga nidre.

čas joge za starije traje 75 min.

TOP